وقت، باارزش ترین سرمایه انسان است. وقت گذرانی بدون هیچ برنامه و هدفی، خسته کننده و بسیار زیانبار است. اگر برای اهداف و امور مهم زندگی تان برنامه ای نداشته باشید، آنها به مرور در ذهن تان کم رنگ می شوند و درنهایت کاملا هدف تان را گم می کنید. اگر می خواهید بر زندگی تان مسلط شوید، اولین کار آن است که برنامه ریزی اصولی داشته باشید. تمام افراد موفقی که می شناسید، با برنامه ریزی به اینجا رسیده اند. مطالب زیر را بخوانید تا با چند روش برنامه ریزی برای زندگی بهتر آشنا شوید.به دست گرفتن کنترل زندگی تان، قدم بزرگی است.یاد بگیرید چگونه زندگی تان را طوری برنامه ریزی کنید که بتوانید اهداف و نیازهایتان را برآورده سازید.
قابل توجه اولیای هنرجویان هنرستان رشته کامپیوتر و هنرجویان هنرستان رشته حسابداری با مقاله برنامه ریزی در زندگی اولویتها و اهداف با شما هستیم.
مشخص کنید چه چیزی برایتان مهم است
برنامه ریزی کردن در زندگی ممکن است کار طاقت فرسایی باشد، چون نواحی بسیار مختلفی در زندگی شما وجود دارند که باید در هنگام برنامه ریزی در نظر بگیرید. برای آنکه ایده بهتری از آینده موردنظرتان داشته باشید، باید زمانی را صرف بررسی چیزهایی کنید که برایتان معنی دار هستند. اینها برخی از سوالاتی هستند که باعث می شوند درمورد جهت موردعلاقه زندگی تان بهتر فکر کنید: موفقیت به نظر شما چه شکلی است؟ آیا عنوان شغلی خاص یا مقدار مشخصی پول است؟ آیا خلاق بودن است؟ آیا داشتن خانواده ای دوست داشتنی است؟ اگر قدرت آن را داشتید که زندگی تان را همین حالا تغییر دهید، زندگی تان چه شکلی می شد؟ کجا زندگی می کردید؟ شغلتان چه می شد؟ وقت تان را چگونه می گذراندید؟
برای زندگی تان برنامه بنویسید
برنامه زندگی، طرحی کتبی و رسمی است که می توانید برای برنامه ریزی بخش های مختلف زندگی تان ازجمله شغل، محل زندگی، افراد دوروبرتان و چگونگی گذراندن وقت، از آن استفاده کنید. نوشتن برنامه زندگی، می تواند در رسیدن به اهداف خاص یا شناسایی بخش هایی از زندگی تان که دوست دارید تغییر کنند، به شما کمک کند. برنامه زندگی به شما کمک می کند زندگی تان را به شیوه دیگری ببینید. دیدن جنبه های مختلف آن روی کاغذ ممکن است به شما کمک کند ایده های تان را اولویت بندی کنید و ازنو سامان بدهید. همچنین آوردن برنامه زندگی روی کاغذ به شما کمک می کند اهداف و خواسته های مشابهتان را ببینید یا برنامه تان را براساس چیزهایی تنظیم کنید که لزوما متناسب نیستند.
پشتیبان داشته باشید
در هنگام تلاش برای ایجاد هرگونه تغییر در زندگی، بسیار مهم است که از سیستم پشتیبانی برخوردار باشید یا افرادی در دسترستان باشند که در صورت نیاز بتوانید از آنها کمک بگیرید. بخش مهمی از برنامه ریزی برای تغییر، آن است که بدانید هنگام بروز شرایط دشوار، برای جلب کمک و حمایت دقیقا سراغ چه کسی باید بروید. درمورد برنامه زندگی و آنچه می خواهید تغییر دهید، با افراد بسیار نزدیک تان صحبت کنید. فهرستی از افرادی تهیه کنید که می دانید در صورت گرفتارشدن، می توانید به آنها تکیه کنید. درمورد تغییرات آتی در زندگی تان، هرقدر ممکن است، اطلاعات جمع کنید. به داستان های موفقیت سایر افراد گوش کنید یا برای رشد شخصی و موفقیت، در گروهی عضو شوید. از دیگران بپرسید چه روش هایی را در برنامه ریزی زندگی و ایجاد تغییرات به کار گرفته اند و چه موانعی را پیش بینی کرده اند.
منابع و گام های برنامه را مشخص کنید
برای برخی تغییرات و برنامه های زندگی، به منابعی برای شروع هر مرحله نیاز خواهید داشت. ممکن است لازم باشد چند کتاب بخرید، بودجه ای تعیین کنید، مهارت های جدیدی یاد بگیرید یا از کمک دیگران استفاده کنید. همچنین ممکن است لازم باشد مشخص کنید که چگونه بر موانع خاص غلبه می کنید. بعد از شناسایی آنچه برای شروع نیاز دارید، برنامه موردنظرتان را آغاز کنید و مرحله به مرحله پیش ببرید.
به عنوان مثال، اگر برنامه زندگی شما شامل سالم ترشدن است، ممکن است اولین گام، آشنایی با روش های آشپزی و غذاهای سالم تر باشد و سپس تصمیم گیری برای خوردن یک وعده سبزیجات در روز. باید به آهستگی به سمت هدف تان حرکت کنید تا از پا نیفتید و فرسوده نشوید. مثال دیگر، داشتن برنامه ای است که شما را به رژیم غذایی سالم هدایت می کند. برای انجام این کار، باید منابع موردنیازتان را شناسایی کنید، مانند کتاب های تغذیه، تخصیص بودجه برای انواع مختلف مواد غذایی و کمک خواستن از خانواده تان، چون تغییر در مواد غذایی روی آنها نیز اثر خواهد گذاشت.
اوضاع را مدیریت کنید
برنامه ریزی برای زندگی راه خوبی برای شفاف سازی درمورد خواسته های شما و چگونگی رسیدن به آنهاست، اما اغلب اوقات، زندگی پیش بینی ناپذیر است و طبق برنامه پیش نمی رود. باید روی مهارت های سازگاری تان کار کنید تا بتوانید با ناراحتی مقابله کنید و به سمت اهداف تان گام بردارید. می توانید «مقابله متمرکز بر مشکل» را امتحان کنید؛ این نوع مقابله شامل توانایی نگرش بی طرفانه به موقعیت های گوناگون است. از این راه درمی یابید کدام قسمت ها به خوبی کار نمی کنند و سپس می توانید برنامه ای برای رفع آن مشکلات طراحی کنید. این فرایند شامل آگاهی از گزینه ها، جمع آوری اطلاعات، کنترل وضعیت و سپس اجرای برنامه است. به عنوان مثال، اگر هنگام اجرای برنامه ای برای تبدیل شدن به فردی سالم تر، مشخص شود دیابت دارید، تصمیم می گیرید از مقابله متمرکز بر مشکل، برای سازگاری با موقعیت جدید استفاده کنید. به این ترتیب درمورد دیابت، تغذیه و ابزارهای تست قند خون، اطلاعات لازم را کسب می کنید تا به شما کمک کنند به برنامه زندگی تان برگردید. نوع دیگری از مقابله، «مقابله متمرکز بر هیجان» است. این روش در جایی استفاده می شود که با اثرات عاطفی یک اتفاق برنامه ریزی نشده در زندگی مواجه می شوید. به عنوان مثال، تشخیص دیابت قطعا باعث واکنشی احساسی می شود. برخورد با این احساسات ممکن است شامل این موارد باشد: صحبت کردن با یکی از دوستان یا اعضای خانواده، کاهش استرس به وسیله محدودکردن مسئولیت های تان، و نوشتن درمورد احساساتتان برای درک بهتر آنها.
هنرستان کمال دانش در رشته کامپیوتر و رشته حسابداری با بهترین کادر تدریس هر ساله رتبه قابل قبولی در کنکور را دارد.
اهمیت تعیین اهداف را بدانید
تعیین اهداف، مهارت مهمی است که بسیاری از افراد موفق برای کمک به افزایش انگیزه شان، آن را به کار می گیرند. تعیین هدف، شما را قادر می سازد بهتر بر جزئیات تکمیل یک کار تمرکز کنید و در عین حال به شما کمک می کند تمام ابزارهای موردنیاز برای به انجام رساندن هدف تان را به کار بگیرید. یکی از بهترین قسمت های تعیین و تکمیل موفق هدف، احساس افزایش اعتماد به نفس و خود کارآمدی در هنگام دستیابی به هدف است.
اهداف خود را واقعی کنید
چند راه وجود دارد که می توانید اهداف تان را واقعی و دست یافتنی کنید. در وهله اول، هدف تان را بنویسید. این، هدف را واقعی تر از زمانی می کند که فقط در سر شماست. حتما آن را مشخص کنید. اهداف تان را با زبان مثبت بیان کنید. اگر می خواهید وزن کم کنید، به جای گفتن «از هله هوله خوردن و چاق بودن دست بردار»، چیزی مانند این بگویید: « سالم تر غذا بخور و ۵ کیلو وزن کم کن.»اهداف تان را برحسب سطح اولویت شان مرتب کنید.
اگر چندین هدف دارید، هیچ راهی وجود ندارد که بتوانید همه چیز را با هم انجام دهید. تصمیم بگیرید چه چیزی درحال حاضر، دست یافتنی است، چه چیزی را می شود کمی به تاخیر انداخت و چه چیزی ممکن است بیشتر از اینها طول بکشد.باید اهداف را به اندازه ای کوچک نگه دارید که بتوانید به جای چند سال بعد، در دوره زمانی معقولی به آنها دست پیدا کنید. اگر اهداف بزرگی دارید، آنها را به اهداف کوچک تر تقسیم کنید تا با دستیابی به آنها در بازه های زمانی مشخص، احساس موفقیت کنید.
منبع: مجله اینترنتی کمونه